Meet YP: Ljubica Vukčević, Direct Media, Insight Analyst

Ljubica Vukčević je član naše sekcije od samog osnivanja YP Serbian Chapter-a, od 2012. do 2014. godine bila je članica Upravnog odbora IAA Young professionals, a ove godine joj je pripalo i svetsko priznanje za doprinos radu asocijacije koje dodeljuje IAA Worldwide: IAA Inspire Award – Young Leader.
Ona je veoma vedra i vesela osoba, koja veruje da se sve može postići i uraditi, jer kada postoji volja, postoji i način. Ljubica radi u agenciji Direct Media Srbija na poziciji Insight Analyst-a.

A kako je njena karijera počela, i šta danas radi, saznali smo kroz razgovor sa njom:

IAA YP: Otkud ti u svetu advertisinga, kako je sve počelo?
Ljubica: Otkud ja u svetu advertisinga – ne znam ni sama. Upisala sam FDU sa idejom da ću se baviti pozorišnom produkcijom, međutim, kako je vreme prolazilo, kroz razne predmete sam shvatila da me sve više zanima marketing. Na trećoj godini smo imali predmet Poslovanje reklamnih agencija (iliti Advertising) i dobili smo zadatak da odemo u jednu agenciju i napišemo rad o njoj. Ja sam otišla u OMD – inače to je tek priča za sebe, kako sam otišla u Media planning agenciju sa FDU-a koji sam delom upisala da bih pobegla od brojki 🙂 – i toliko mi se dopalo to što sam videla tamo, da sam pitala tadašnju direktorku, Ivanu Uspenski, da li bih mogla da nastavim da dolazim i učim od njih. Tako je i bilo – naredna tri meseca sam dolazila u agenciju i učila, a onda sam, u martu 2010. počela da radim part time i tu ostala sve do odlaska na master studije u London u oktobru 2011.

IAA YP: Studirala si na Fakultetu dramskih umetnosti, koliko ti je specifično formalno obrazovanje pomoglo u periodu koji je usledio?
Ljubica: Iako, možda, na pravi pogled ne deluje smisleno, ja sam zaista uverena da je za ljude koji žele da se bave advertisingom – FDU pravi izbor. Osim predmeta u okviru kojih se uče marketing i advertising – gotovo sam sigurna da je FDU jedini fakultet na kom će vas, na primer, naučiti sta je GRP (gross rating point) – dok vas samo studiranje produkcije, uči veštinama koje su odlične za ovaj posao.

IAA YP: Posle osnovnih studija, odlaziš na Master studije u London, kakvo je to bilo iskustvo?
Ljubica: London je bio fenomenalno iskustvo! Što se tiče samih master studija, one mi možda nisu bile toliko značajne za sam posao po povratku u Srbiju, ali su mi svakako značile jer su mi dale neki drugi ugao posmatranja stvari i pokazale mi koliko mogu i treba da učim.

21122122_10214361404526012_1212817252_n

IAA YP: Imala si priliku da radiš u research sektorima , prvo u Srbiji a zatim i u agenciji u Londonu?
Ljubica: Što se tiče posla u Londonu to je zaista nezamenljivo iskustvo. Ja sam preko, već pomenute, tadašnje direktorke beogradskog OMDa – Ivane Uspenski, stupila u kontakt sa centralom agencije u Londonu, nadajući se da ću dobiti neki part time posao kao dodatni izvor prihoda. Ono što sam dobila, bilo je više i od mojih najluđih snova. Mnoooogo više. Sa pozicijom Research Managera za Evropu, Bliski istok i Afriku sam dobila drastično odgovorniji posao i to me je dodatno inspirisalo da učim i radim i više nego što sam znala da mogu – a dobila sam i priliku da sarađujem sa kolegama i klijentima iz celog sveta i vidim kako oni razmišljaju i rade. To je zaista bila inspirativna godina, nema šta!

IAA YP: Koliko se razlikuje poslovna kultura i rad u agencijama u UK, da li možeš da napraviš kratko poređenje?
Ljubica: U principu najveća razlika je što u Londonu posedujete mnogo više alata za rad i mnogo novca se ulaže u sam Research, dok mi se čini da kod nas, ni sve agencije, a ni svi klijenti nisu prepoznali značaj ovog sektora kada su komunikacije u pitanju. Manjak alata u Srbiji možda i nije tako loš – tera nas da budemo kreativni, sami stvaramo alate, nalazimo rešenja.

IAA YP: Trenutno radiš u agenciji Direct Media na poziciji Insight Analyst-a. Šta sve podrazumeva tvoje radno mesto? Sa kojim izazovima se susrećeš?
Ljubica: Da, u Direct Mediji sam već 5 godina, od čega tri na ovoj poziciji. Moj posao je, u principu, da budem veza izmedju Research-a i strateških planera i Account Managera i da sve ono što pronađemo o medijima, ciljnoj grupi ili bilo čemu što je klijentu potrebno, istražimo i pretočimo u upotrebljive zaključke koje Accounti i planeri dalje koriste.

IAA YP: Često napominješ da si kroz karijeru imala sjajne mentore, koliko je to uticalo na tvoj lični i profesionalni razvoj?
Ljubica: Zaista sam imala sreće što sam pronalazila sjajne mentore gde god sam se nalazila. Valjda i ljudi u meni vide večitog štrebera pa vole da me podučavaju. 🙂 Trudim se da stalno upijam nova znanja, da vidim kako to rade oni za koje mislim da dobro rade i da vidim kako to mogu i sama da primenim. Verujem da je to neprocenjivo.

IAA YP: Pre nekoliko meseci si se ostvarila u ulozi majke, da li misliš da žena u 21. veku može da ima „sve“? Kako sada vidiš razvoj svoje karijere?
Ljubica: Uh! Mislim da je ovde glavno pitanje šta je za nekoga “sve”. Mislim da je ogroman pritisak na ženama (ali i na muškarcima) da ispune što više društvenih uloga – dobro dete, dobar zaposleni, supruga, majka, dobar prijatelj… – ali ne mislim da je imanje bilo koje od tih uloga – ili, čak, svih tih uloga – imanje “svega”. Verujem da je moguće imati sve (osim malo dodatnog vremena :)) samo kada jasno znaš šta je to što će te ispuniti i kad ne podlegneš pritisku da se boriš za nešto što u stvari i ne želiš. Što se tiče majčinstva, iskrena da budem, nisam imala ideju koliko je divno i koliko će mi prijati. Trenutno ne razmičljam o svojoj daljoj karijeri i trudim se da dok ne radim budem 100% prisutan roditelj.

21124068_10214361410046150_2070448631_n

IAA YP: Nedavno si primila svetsko priznanje IAA Young Leader za doprinos radu IAA, i učinila nas sve veoma ponosnim!:) Kako je izgledao proces nagrađivanja i koji su tvoji dalji planovi i koraci u asocijaciji?
Ljubica: Hvala ti! Ja zapravo nisam ni znala da sam nominovana – Jovan Vujović mi je radio iza leđa 🙂 – i bila sam baš iznenađena kada su mi javili da sam nagradu i dobila. Veoma mi je draga ova nagrada – prvo jer me je nominovao neko koga zaista cenim, a zatim i jer sam nagradu dobila tokom porodiljskog odsustva kad misliš da su te svi zaboravili. 🙂 Što se tiče mojih planova u asocijaciji,ove godine mi ističe članstvo u YP tako da me čeka glasanje za prelazak u seniorski deo sekcije. Pa ćemo videti kako i šta dalje.

21148205_10214361404766018_1424046123_n

IAA YP: Šta za tebe predstavlja članstvo u IAA? Šta bi poručila mladim članovima koji su na početku svojih karijera?
Ljubica: Zanimljivo je da je, kao i za London, YP sekcija prevazišla sva moja očekivanja! Kada smo se nalazili pre osnivanja i razmišljali kako i šta bi sekcija trebalo da radi, ja sam mislila da će to biti neki mali broj entuzijasta, da ćemo da se družimo, malo razmenjujemo iskustva i to je to. Ovoliko godina kasnije, mislim da mi je članstvo u YP bila stvarno dobra odluka. Toliko korisnih predavanja, radionica, poznanstava sa sjajnim ljudima – čini mi se da ne mogu da zamislim da od članstva dobijem više. Što se tiče saveta mlađim kolegama mislim da bi trebalo što više da se aktiviraju u sekciji jer, kao i uvek u životu – “the love you take is equal to the love you make”.