Po prvi put članovi žirija Effie Srbija pozvani su da učestvuju u radu globalnog Effie žirija koji ocenjuje radove u okviru Global Best of the Best Effie Awards. Žiriranje će biti održano krajem juna – početkom jula.

Milica Vulićević Basorović (Innovation Strategy Director Europe – Adults Global Schweppes Innovation Charter Lead, The Coca Cola Company) i Iva Đurković (Managing Director, Luna TBWA Belgrade) pozvane su od strane globalne kancelarije da pregledaju radove koji su 2021. godine osvojili zlatni i grand Effie na nacionalnim takmičenjima širom sveta. Praksa je da organizatori nacionalnih takmičenja kreiraju listu sa imenima najiskusnijih članova žirija (odnosno onih za koje smatraju da u velikoj meri doprinose procesu žiriranja) i proslede je Effie Worldwide kancelariji uz jasna obrazloženja.

Prema propozicijama, pobednici Global Best of the Best Effie Awards će zatim nastaviti da se bore za najprestižniju Effie nagradu – Iridium Effie.

Više je parametara na osnovu kojih se utvrđuje usklađenost lokalnog Effie takmičenja sa globalnim Effie standardima. Jedan od njih je i sastav, odnosno kvalitet rada žirija. Izbor naših predstavnika za učešće u ocenjivanju radova na globalnom takmičenju dobra je vest za Milicu i Ivu, ali i za IAA kao nosioca Effie licence za Srbiju. Verujem da ćemo u narednim godinama delegirati još članova žirija, imajući u vidu da je za nama pet takmičarskih ciklusa i da imamo profesionalne, ali i sve iskusnije članove u jednom od najvažnijih tela Effie Awards – Jelena Ivanović, izvršna direktorka IAA Srbija.