Uoči otvaranja pete Effie sezone u Srbiji, juče (21. decembra) je održan konstitutivni sastanak Organizacionog odbora (OO), najvišeg organa Festivala, zaduženog za rukovođenje čitavim programom.

Članovi OO Effie Awards Serbia 2022 – 2025 su:

Ana Marković (Executive Director of Espreso group, Adria Media Group)
Andreja Milkić (Account Director, Leo Burnett)
Iva Đurković (Managing Director, OMD)
Jelena Čađenović (Brand, Insights and Experience Management Director, A1 Srbija)
Katarina Pribićević (Strategic Planning Director, McCann)
Ljubiša Egelja (Direktor odeljenja za marketing, OTP banka)
Neda Đokić (Generalni direktor, Heineken)
Nataša Pavlović (Marketing Director, Mercator S)
Nataša Filipović (Managing Director, Ovation BBDO)
Tanja Petrović (Direktor za strateške inovacije za Evropu, The Coca Cola Company)
Veljko Lalić (CEO and editor in chief, Nedeljnik),
Zorana Antić (Direktor marketinga, Bambi)
Žarko Sakan (CEO, New Moment New Ideas Company)

Na sastanku je većinom glasova izabrana predsednica Effie OO – Jelena Čađenović iz kompanije A1 Srbija.

Kao nosilac Effie licence za Srbiju, Upravni odbor International Advertising Association (IAA Srbija), nadležan je za imenovanje članova ovog tela na svake 4 godine, koliko traje mandat.

Inače, međunarodna Effie pravila koja se odnose na formiranje ovoga tela nalažu da ono bude reprezentativno, odnosno da se u njemu moraju naći predstavnici globalnih, regionalnih i lokalnih kompanija, odnosno agencija i medija. Takođe, neophodno je da se obezbede predstavnici koji ne dolaze iz redova IAA (najmanje 1/3), kao i da organizator vodi računa da oni koji prijavljuju najveći broj radova na Effie takmičenju imaju svoje predstavnike.

U nadležnosti OO su: određivanje sadržaja programa i njegova realizacija u skladu sa Effie WW smernicama, obezbeđivanje budžeta, imenovanje predsednika i potpredsednika Effie žirija, sastav dvostepenog Žirija, kao i određivanje takmičarskih kategorija za određenu godinu.

Kalenadar programa već je odobren od strane Effie Worldwide, tako da će prijave biti otvorene od 25. januara i trajaće do kraja marta. Tzv. eligibility period obuhvata radove nastale od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

Effie materijali, sa detaljnim uputstvima za pisanje radova, biće objavljeni sredinom januara na zvaničnom sajtu https://www.effie.rs/.